Over Signpost

Signpost zoals iedereen het nu kent, bestaat al heel wat jaren. Toch was de naam niet altijd Signpost. Alles begon in het jaar 2000. StudentStart.be werd op dat moment gelanceerd. Het ging om een studenten-portaalsite die als ontmoetingsplaats voor de Vlaamse studenten diende. In een mum van tijd groeide de website uit tot de grootste studentikoze site van België. StudentStart organiseerde ook regelmatig enquêtes om in contact te blijven met de studentenwereld. Zo bleek uit één van de vele enquêtes dat heel wat studenten de software die ze ter beschikking hadden, illegaal in handen kregen. Toch gaven al deze studenten aan dat ze wel degelijk bereid waren de software te kopen, maar dan aan speciale onderwijsprijzen, want de volwaardige prijs was gewoon té duur. Dat is tot op vandaag nog altijd één van de grote doelstellingen van Signpost: voor een zo goed mogelijke prijs de studenten van de nodige software voorzien.

EERSTE VERDELER VAN GOEDKOPE EN LEGALE SOFTWARE IN BELGIË

In 2002 besloten de organisatoren van StudentStart dan ook rond tafel te zitten met Microsoft. Het doel van deze samenkomst was legale software tegen een sterk gereduceerde prijs aan studenten te kunnen aanbieden. StudentStart slaagde er op dat moment in om het onmogelijke om te buigen naar de realiteit: Microsoftproducten werden beschikbaar voor een onderwijstarief. StudentStart was de eerste en enige die in België dat verdeelrecht kreeg. Niet veel later werd Signpost BVBA opgericht: een organisatie die zich vanaf dat moment met het distribueren van goedkope en legale software in het onderwijs zou bezighouden. Een jaartje later ongeveer, in 2003, werd ook Academic Download opgestart. Opnieuw was dit een primeur, maar dan wereldwijd. Academicdownload.com was namelijk de eerste downloadsite ter wereld die voor het onderwijs tal van softwaretitels ter beschikking stelde in downloadvorm. Het ging om software van Microsoft, Adobe, Panda, Magix, noem maar op. Tot op vandaag maakten meer dan 250.000 gebruikers al gebruik van deze downloadfaciliteiten.

TOTAALOPLOSSINGEN VOOR LAPTOPPROJECTEN BINNEN SCHOLEN

De vraag naar goedkope IT-gerelateerde middelen in het onderwijs deinde al snel uit. Naast software begon Signpost ook met het aanbieden van totaaloplossingen voor laptopprojecten binnen scholen. Signpost verzorgde de verkoop, de levering én de service na aankoop aan zeer scherpe prijzen. De dienstverlening en herstelling van de laptops gebeurde met een eigen team van techniekers. De laptops worden ofwel in projecten verdeeld, in nauwe samenwerking met de school, ofwel rechtstreeks via de webshop Academic Shop aan individuele studenten en leerkrachten toegewezen. Een servicemodel dat tot op heden nog steeds zeer populair is en steeds meer z'n weg begint te vinden in verschillende vormen van het onderwijs. Vooraleer Signpost zulke projecten kon realiseren, was het wel belangrijk dat er enkele partnerships werden opgericht. Zo begon Signpost in de vroegere jaren zeer nauw samen te werken met hardwarefabrikant HP. In dit samenwerkingsverband is Signpost nog steeds een HP PLATINUM Preferred Partner voor het onderwijs. Ook onze techniekers werden door HP gecertificeerd om zelf herstellingen uit te voeren. Daardoor waren studenten en leerkrachten die via Academic Shop een toestel aankochten zeker dat ze optimaal van de kwaliteit van de HP-producten konden genieten, inclusief de service na verkoop.

BREEDBAND-INTERNETAANSLUITING

Internet kende een enorme opmars in onderwijsland en ook daar kon Signpost niet achterblijven. Studenten en docenten brachten namelijk veel tijd door op het web. Ook hier wenste Signpost een gepast antwoord op te vinden en dat lukte: eind 2003 begon Signpost een breedband-internetaansluiting (ADSL) aan te bieden aan leerlingen, leerkrachten, studenten en docenten. Dit voor slechts 25 euro per maand. Deze internetoplossing werd aangeboden onder de naam Academic Broadband. Het initiatief bleek een gigantisch succes te worden. Het concept sloeg in als een bom en het ADSL-gebruikersbestand groeide aan met zo'n 1000 abonnees per maand. Vanaf dat moment groeide Signpost meer dan ooit uit tot een toonaangevende organisatie die een brug vormde tussen de onderwijs- en bedrijfswereld. Steeds bleven we op zoek gaan naar innoverende initiatieven en mogelijkheden om de onderwijssector verder te moderniseren aan betaalbare prijzen. Het overdonderende succes van het ADSL-verhaal werd na verloop van tijd wel uit handen gegeven aan zusterbedrijf FullTelecom. Zo kon Signpost zich nog meer gaan focussen op de soft- en hardwaredistributie.

TELEFOONOPLOSSING

Desalniettemin werd in 2011 nog een ander leuk initiatief opgestart. Academic Mobile ging toen live. Dit was een nieuwe mobiele telefonieoplossing voor de onderwijswereld waardoor men tot 300 euro per jaar kon besparen op de mobiele telefoniefactuur. Je kon bellen en sms'en voor slechts 5 eurocent. Een mobiel data-abonnement van 2 GB was ook beschikbaar voor slechts 12,50 euro per maand.

SIGNPOST ZOALS HET NU IS

De groei van Signpost bleef duren. De focus ligt de dag van vandaag vooral op soft- en hardware in het onderwijs. Zo wisten wij ondertussen onze eigen onderwijstablet op de markt te brengen: de DooTAB. Dit toestel is prijs/kwaliteit perfect voor het onderwijs, in tegenstelling tot veel andere tablets. Bovendien is het een hybride toestel. Op dit moment heeft Signpost, exclusief weliswaar, ook het beste aanbod voor Adobe in het onderwijs. Een scherpe prijs voor een volumelicentie, maar ook de mogelijkheid om thuislicenties aan studenten en lesgevers te geven: een uniek concept. Bring Your Own Device-projecten worden ook steeds belangrijker in het onderwijs. Signpost is dé marktleider in België. Onze jarenlange expertise en servicemodel maken een enorm verschil. Scholen die deze grote stap hebben gezet, willen nooit meer terug naar vroeger. Dit door de goede opvolging van Signpost en z'n medewerkers. Ons portfolio werd trouwens uitgebreid met LENOVO. Daarnaast is ook voor scholen de volumelicentie van Microsoft nog steeds zeer belangrijk. Het is echter een grote kost voor scholen en ook hier kon Signpost een oplossing voor vinden. Door leuke extra's toe te voegen aan de volumelicenties maken wij nog meer het verschil dan voorheen. Ook ons nieuwe concept van Academic Software is een schot in de roos. Leerlingen betalen een bepaald bedrag per trimester en hierdoor krijgen ze toegang tot een portaal waar ze verschillende softwareproducten kunnen downloaden. Bovendien genieten ook de leerkrachten van deze software, gratis weliswaar. De enorme kostprijs van de volumelicentie valt ook nog eens weg voor de school. En zo blijft iedereen binnen Signpost nog elke dag mee naar nieuwe innovatieve ideeën zoeken om de software nog toegankelijker en nog goedkoper te maken voor scholen, leerkrachten, studenten, ouders, noem maar op.