Microsoft MS-KIS veel gestelde vragen

Sumika & Signpost antwoorden op veel gestelde vragen rond nieuwe MS-KIS overeenkomst


Wat is de inhoud van de producten in de nieuwe overeenkomst?

Er is een nieuwe raamovereenkomst gesloten tussen de Vlaamse overheid en Microsoft.
Het is niet meer mogelijk om te rapporteren op basis van aantal computers. Er kan enkel nog gerapporteerd worden op basis van het aantal FTE’s. Een FTE is iemand buiten het onderhoudspersoneel dat meer dan 200 uur per jaar (meer dan 7 lesuren per week) werkzaam is op de school.
De nieuwe overeenkomst bevat de volgende meest belangrijke producten:

  • Geen minimum aantal FTE’s: EES Desktoplicentie (Windows upgrade, Office, Core CAL): 52,45 euro iBTW per FTE. De inhoud van deze bundel is identiek aan de softwarebundel die je nu hebt onder MS-KIS of OVS-ES.
  • Vanaf 100 FTE’s: EES Desktoplicentie met EMS (Microsoft Enterprise + Security) E3: 60,89 euro iBTW per FTE. Dit is de desktoplicentie uitgebreid met EMS E3
  • Vanaf 100 FTE’s: EES Desktoplicentie met EMS (Microsoft Enterprise + Security) E5: 73,66 euro iBTW per FTE. Dit is de desktoplicentie uitgebreid met EMS E5 (vanaf 100 FTE’s)


Wat houdt Windows Upgrade in?

De Windows, geïnstalleerd op computers van de school, kan geüpgraded worden naar Windows 10 Education Edition. Er is wel steeds een basis Windows licentie OEM nodig, zoals Windows Home. Dit mag ook een vorige versie zijn.
Windows 10 Education is de meest uitgebreide versie van Windows en bevat naast de mogelijkheden van Windows Pro en Windows Enterprise ook steeds meer en meer onderwijsspecifieke mogelijkheden zoals AppLocker, Windows To Go en de mogelijkheid om startschermen in te stellen per gebruiker door middel van een Group Policy. Daarnaast is het mogelijk om individuele licentiecodes te bekomen voor medewerkers en leerlingen om te upgraden naar deze Windows versie op hun eigen computer. Deze versie kan ook gebruikt worden voor dual-boot op Mac computers. Via Academic Shop kan volledig kosteloos een systeem opgezet worden waarmee leerkrachten kosteloos een Work@Home licentie kunnen verkrijgen, inclusief ondersteuning van de medewerkers die de software downloaden en installeren door onze helpdesk.

Wat houdt Office in?

Met Office in je volumelicentie heb je Office Pro Plus voor je computers op school, voor de (thuis)computers van je leerkrachten (via Work@Home of Office 365) en de thuiscomputers van je leerlingen (via Office 365). De software werkt zowel op Windows als op Mac, maar ook op Android, iOS en Windows Phone.
De Office voor de school bevat de voorlaatste en laatste versie van de meest uitgebreide OfficeProPlus bundel, voor gebruik op alle computers van de school. Deze kan geïnstalleerd worden door middel van een volumelicentie.
Daarnaast zijn de licenties voor thuisgebruik voor personeelsleden van de school inbegrepen, inclusief ondersteuning, via Academic Shop.
Voor leerlingen en leerkrachten is het ook inbegrepen om via Office 365 de Office 365 te installeren op 5 vaste computers (Mac/Windows) en op 5 mobiele apparaten (iOS, Android, Windows Phone).

Wat is Core CAL?

Een Core CAL is een virtuele licentie die je nodig hebt om binnen een Windowsomgeving verbinding te maken tussen een client en een Windows Server. Indien je een Windowsserver omgeving hebt, is deze verplicht.

Wat is EMS?

EMS is een toolkit om je klaar te maken voor de (cloud & GDPR) toekomst en bevat tal van nuttige tools. De inbegrepen modules zijn Microsoft Intune & Microsoft Intune For Education, Azure Active Directory Premium, Azure Rights Management en Microsoft Advanced Threath Analytics. Deze tools worden gekoppeld met je Office 365 omgeving van de school. Je krijgt dit voor een onbeperkt aantal gebruikers. Indien je kiest voor een volumelicentie met EMS kan je deze tools gebruiken voor alle gebruikers (leerkrachten, leerlingen en klascomputers zonder vaste gebruiker) binnen je Office 365 omgeving. EMS E3 is ten zeerste aanbevolen voor scholen met meer dan 100 FTE’s.
Een zeer uitgebreide omschrijving van de inhoud vind je op http://www.signpost.be/wat-is-ems
Lees deze zeker om de meerwaarde van EMS E3 te zien.

Mijn school telt minder dan 100 FTE’s. Kan ik instappen op de nieuwe MS-KIS overeenkomst?

Ja, maar enkel op de EES Desktoplicentie. Je kan niet instappen met minder dan 100 FTE’s op de bundels waar EMS E3 of EMS E5 in inbegrepen is.
In samenspraak met Microsoft worden alle scholen die minder hebben dan 100 FTE’s (die instappen op de EES desktoplicentie) gebundeld. Elke school krijgt zijn eigen toegang tot het Microsoft VLSC-portaal waar men de productcodes van de software onder licentie kan bekomen. Gezien dit een Microsoft Enterprise overeenkomst is (dus voor zeer grote instellingen), zullen de productcodes meer dan voldoende activatiemogelijkheden hebben.
Het is voor elke school die instapt op de EES Desktoplicentie (zonder EMS E3 of EMS E5 (ongeacht het aantal FTE’s)) mogelijk om een eigen (of meerdere) onafhankelijke Office 365 omgeving op te zetten of de huidige omgeving te blijven gebruiken. Scholen die instappen in de nieuwe overeenkomst, ongeacht het aantal FTE’s, kunnen gebruik blijven maken van de onbeperkte OfficeProPlus-licenties via Office 365 voor leerlingen en leerkrachten, op hun eigen (huidige) Office 365 omgeving, ook al hebben ze minder dan 100 FTE’s. Indien je deze licenties nog niet hebt, contacteer je contactpersoon bij Sumika of Signpost.

Ik had vroeger MS-KIS, waar ik per desktop telde en nu bestaat dit niet meer. Wordt alles nu niet veel duurder?

De nieuwe bundel is op basis van aantal FTE’s. Een FTE is een medewerker van de school, met uitzondering van de onderhoudsmensen, die meer dan 7 lesuren per week verbonden is met de school.
Vroeger kostte een desktop via MS-KIS (per PC telling) 40,80 EUR per jaar. Nu kost een FTE 52,45 EUR per jaar. Indien je als school dus 28% meer computers hebt dan FTE’s, wat in de meeste scholen het geval is, is de nieuwe desktoplicentie-overeenkomst goedkoper dan de vorige MS-KIS overeenkomst met desktoptelling.
Zodra je de FTE’s hebt gerapporteerd, kan je de software voor een onbeperkt aantal gebruikers (leerlingen, leerkrachten, medewerkers en vaste computers) gebruiken binnen de school. Je gebruik is dus niet gelinkt of gelimiteerd door het aantal opgegeven FTE’s.

Ik heb minder dan 100 FTE’s. Heeft dit invloed om mijn Office 365 omgeving?

Neen. Indien je school minder dan 100 FTE’s telt, is de enige keuze de Desktoplicentie (zonder E3 of E5). In dit pakket zitten geen extra Office 365 producten inbegrepen. Dus dit heeft geen invloed om je Office 365 omgeving. Je kan wel de onbeperkte OfficeProPlus licenties blijven gebruiken. De voorwaarde hiervoor is dat je school een volumelicentie heeft met Office in. En deze voorwaarde is vervuld. Deze onbeperkte licenties zijn gekoppeld aan de (huidige of nieuwe) Office 365 omgeving van je school.
Je kan gebruikmaken van de gratis Office 365 for Education bundel (waar onder andere Exchange, Sharepoint, OneNote Classbook, OneDrive,…) in zit. Daarboven krijg je onbeperkte OfficeProPlus licenties omdat je een volumelicentie hebt waar Office is in inbegrepen. Maar deze toewijzing gebeurt los van het feit dat je de aankoop in groep gebeurt of niet.


Met andere woorden: er is geen link tussen jouw Office 365 omgeving en de Office 365 omgevingen van andere scholen.

Het is dus niet omdat je minder dan 100 FTE’s hebt en kiest voor de EES Desktoplicentie, dat je niet langer op je eigen Office 365 gebruik kan maken van de onbeperkte OfficeProPlus licenties.

Ik heb momenteel een lopende OVS-ES overeenkomst. Kan ik omschakelen naar een EES overeenkomst, want deze is goedkoper.

Ja, dit is geen enkel probleem. We raden dit ten sterkste aan.
Indien je minder dan 100 FTE’s hebt, kan je enkel kiezen voor de desktoplicentie. Indien je meer dan 100 FTE’s hebt, raden we de bundel aan met EMS E3. Deze is goedkoper dan de huidige OVS-ES bundel en bevat tal van zaken die het beheer, ondersteuning en beveiliging van je school makkelijker gaan maken. Deze helpt je ook je school klaar te maken voor de omslag naar de cloud.
Indien je een lopende OVS-ES overeenkomst hebt, geef dan je huidige overeenkomstnummer op tijdens de bestelling. Dan doen wij het nodige met Microsoft om (kosteloos) je huidige overeenkomst stop te zetten.

Ik heb meer dan 100 FTE’s. Wat is het aangeraden product?

Indien je meer dan 100 FTE’s hebt, raden we ten sterkste aan om het product Desktoplicentie met EMS E3 te kiezen. EMS E3 bevat de volgende componenten:

  • Microsoft Intune & Intune for Education
  • Azure Active Directory Premium
  • Azure Rights Management
  • Microsoft Advanced Threat Analytics

Waarschijnlijk ken je deze producten nog niet. Maar deze extra’s stellen je als school in staat om je gebruikers en je computers makkelijker (via de cloud) te beheren en geven je de nodige tools om je klaar te maken voor GDPR. Een gedetailleerde omschrijving van deze producten vind je op http://www.signpost.be/wat-is-ems.

Mijn huidige licentieovereenkomst liep af eind september 2017. Hoeveel tijd heb ik om mijn huidige licentie te vernieuwen?

In samenspraak met Microsoft is beslist om een overgangsperiode van minimaal 60 dagen te voorzien.. Gezien het grote volume aan overeenkomsten dat vernieuwd moet worden en het feit dat het de bedoeling is om de scholen zo goed en uitgebreid mogelijk te informeren, is dit nodig. Je kan probleemloos je huidige licenties blijven gebruiken. Mocht je toch problemen hebben met toegang tot VLSC of het ontbreken van licenties, aarzel niet onze helpdesk te contacteren.
Ik ga een nieuwe overeenkomst aan. Wijzigen mijn productcodes? Moet ik alles opnieuw installeren? Neen. De software die geïnstalleerd is met de productcodes voordat je overeenkomst vernieuwd is, hoef je niet opnieuw te installeren of te wijzigen. Zodra je overeenkomst vernieuwd is, dien je voor nieuwe installaties natuurlijk de nieuwe productcodes te gebruiken die te verkrijgen zijn via het VLSC-portaal.

De nieuwe overeenkomst komt bij mij toch een pak duurder uit dan verwacht. Wat kan ik doen?

Er zijn naast de MS-KIS volumelicentie nog andere methodes om op een legale manier de software te kunnen gebruiken.
Het is mogelijk om de licenties te bekomen door de aanschaf van het Academic Software product op basis van aantal leerlingen in plaats van op basis van FTE’s. Meer informatie hierover op http://www.signpost.be/ASSecundair.
Daarnaast zijn er nog andere mogelijke methodes om op (beperktere) manier de software te kunnen gebruiken. Contacteer je regionaal contactpersoon binnen Signpost of contactpersoon van Sumika. Deze heeft de expertise om een aanbod op maat uit te werken aan de hand van je noden.

Ik heb minder dan 100 FTE’s, maar ik zou toch graag gebruikmaken van de mogelijkheden van EMS E3, zoals Intune For Education of Azure AD Premium. Hoe doe ik dit?

Het is ook mogelijk om deze producten en diensten individueel aan te kopen via Cloud Service Provider-contract (CSP). Afhankelijk van de gekozen producten wijkt de kostprijs niet heel hard af van de meerprijs tussen het product met en zonder EMS E3. Zo is het mogelijk om voor ongeveer 7 EUR per gebruiker per jaar een extra bijkomende licentie te nemen voor Intune & Intune For Education, inclusief de belangrijkste componenten van Active Directory Premium. Contacteer je regionaal contactpersoon binnen Signpost of je contactpersoon van Sumika. Die kan een voorstel op maat uitwerken.

Ik heb via Sumika momenteel een koppeling tussen Office 365 en Wisa. Blijft dit werken?

Ja, dit maakt deel uit van het product Wisa en blijft kosteloos ondersteund worden indien je de volumelicentie verlengt.

Ik heb nog andere vragen? Wie kan ik contacteren?

Je kan ofwel contact opnemen via e-mail op software@sumika.be of software@signpost.be, je kan ook bellen naar het nummer 03 500 10 82 of je kan één van de regionale contactpersonen van Signpost contacteren. Hun gsm-nummer vind je op http://www.signpost.be/ContactVoorScholen

Moeten wij een aanbesteding of offertevergelijking doen om deze producten te bestellen?

De prijzen aangegeven zoals vermeld zijn de prijzen die onderhandeld zijn tussen de Vlaamse overheid en Microsoft en die deel uitmaken van de raamovereenkomst tussen Microsoft en de Vlaamse overheid. Er is dus geen nood meer aan een aanbesteding of offertevergelijking om de software aan deze prijzen aan te kopen.

Hoe kan ik de producten bestellen?

Je kan de producten bestellen via http://www.signpost.be/bestel/